Det behövs en kompletterande omvårdnadsfilosofi

11756710_956719861018131_2016415948_o

I vår samtid har vi en omvårdnadsfilosofi som säger att samhället ska tillgodose en fysisk och psykosocial trygghet samt en säker omvårdnad för patienter, vårdtagare, brukare och klienter inom vård & omsorg, hälso-och sjukvård och att vi ska möta de behov som finns både utifrån grupp och individperspektiv. När det brister blir vi upprörda med rätta.

Tänk Dig nu att det också fanns en kompletterande parallell omvårdnadsfilosofi, som i all sin självklarhet säger att ledare och medarbetare inom människovårdande yrken behöver bli sedda hörda och bekräftade. Att det ska finnas lättillgängligt stöd, handledning och inspiration vid behov. En del arbetsgivare, ledare och medarbetare praktiserar redan filosofin och devisen, men vi är långt ifrån framme.

Som sagt, tänk Dig när den dagen kommer och det också finns en parallell omvårdnadsfilosofi som säger ”Människor som tar hand om människor behöver också omvårdnad för att kunna fortsätta orka ge av sig själva.” Först då är cirkeln sluten. Och jag tror verkligen att vi kommer att ta oss dit en dag.