Vän av Svenska Akademiens ordlista uppmärksammar säkert att ordet ”mötningsfokus” inte är listat ännu. Det borde göras omgående. Det kan rädda liv. Yrkesliv. Det kan ge en bättre hållbar psykosocial hälsa på arbetstid för både medarbetare och chefer.
Lösningsfokus på jobbet är en inställning som de flesta av oss känner till och det kan vara jättebra. Vissa problem kan verkligen lösas snabbt och smart med små insatser och medel. Men om vi blir anvisade att ha lösningsfokus på problem vi faktiskt inte kan lösa med konsekvenser som drabbar oss som individer blir vi istället negativt inställda i vår otillräcklighet. Idag är tyvärr lösningarna på många av problemen i vår samtida arbetsmiljö kopplade till just längre processer. För det finns ju ingen Quick fix när det handlar om bemanningsutmaningar, budgetar, oönskad övertid och politiska beslut. Det som ligger utanför vår egen möjlighet att påverka skapar maktlöshet. Och går vi sedan och sliter för lång tid i den arbetsnära vardagen under den långa processen som slutar med oklar deadline, skapar det frustration och negationer. Kanske biter det sig fast och solkar vår självbild och bilden av yrkeslivet. I värsta fall lägger vi allt ansvar utanför oss själva.
Mötningsfokus på jobbet är en inställning som chefer, ledare och medarbetare jag har kontakt med känner igen. Det är mitt förslag på begreppsord när vi behöver sänka hastigheten för att mötas med fokus på att prata om hur det känns på jobbet. Här är inte det viktigaste att fixa till något, snarare att dela något viktigt. Det kan vara 30 minuter eller timmar. Kanske behöver vi höra vad vi är bra på och hur vi kan bli bättre. Det är inte samma sak som att spy ur sig, lufta, eller pysa ånga. Det innebär istället att vi har avsatt strukturerad tid där vi fokuserar 100% på att möta varandra i vår verksamhet i konstruktiv dialog. Och den positiva förändringen startar när vi bidrar med oss själva. Vi jobbar med att acceptera processen i det som händer just nu. Och för att må bättre lyfter vi sedan blicken och tittar på det vi faktiskt kan påverka i det lilla på jobbet. Det lilla som kan ge stor effekt. Samtidigt som vi fortsätter att prata om det som är svårt ökar vår autonomi och trycket släpper när vi blir sedda hörda och uppskattade för våra nya tankar, nya sätt och vår transparens. Så vad och hur kan vi göra? Det är en hel del.
Börja med din egen inre dialog. Vad säger du till dig själv på jobbet? Det du tänker blir till ord som blir till handling. När du bollar med dina kollegor under mötningsfokus gör du ett val. Valet står mellan hopplöshet eller hoppfullhet. Vad vill du bidra med?
Ett annat val är att fundera på om du ska vara kvar på din arbetsplats eller i din organisation. Bidrar du eller dränerar du energi på jobbet?
Den största resursen som finns på din arbetsplats är din och dina kollegors kommunikation med varandra. Det är de relationer som ni skapar tillsammans som till slut avgör.
Bäst fungerar mötningsfokus i samklang med lösningsfokus. Att bara mötas för att samtala om det som är just nu räcker ju inte. Vi behöver agera också.
Sammanfattningsvis är det inte antingen eller, fokus behövs på bägge fronter i ett utmanande arbetsliv. Det kan rädda yrkesliv.
Kontakta Johan och få lite verktyg i ert etablerande av mötningsfokus på jobbet!